پلیت صفحه فولادی میباشد که برای ساخت محصولات فلزی از آن استفاده میگردد. این ورقها در طول یک فرایند صنعتی تبدیل به قطعههای صاف و نازک میشود که قابلیت شکلپذیری بالا، برش دادن و خم کردن دارند و میتوان آنها را به شکلهای متفاوت تغییر داد. پلیت قابلین برش دادن در ضخامتها و عرضهای گوناگون را دارد که قطعات آن با یکدیگر جوش داده میشود تا محصول نهایی تولید گردد. به پلیتهای نازک، فویل یا برگ و به قطعات ضخیمتر پلیت گفته میشود که معمولاً ضخامت آن بیش از ۳ میلیمتر است. این محصولها اکثراً در مکانهایی که ماندگاری بالا مورد توجه است، استفاده میشوند مثل اتومبیلهایی که برای موفقیت در تست تصادف از اهمیت زیادی برخوردار هستند. به پلیت غالباً فولاد تخت نیز گفته میشود.
پس هر فلزی که قابلیت تبدیل شدن به قطعات کوچک، مسطح و باریک را داشته باشد، پلیت آهنی نام دارد.
ورق آهن نوع مقطع می باشد که بر پایه آلیاژ آهن به روشهای نورد گرم یا سرد تولید می گردد. این محصول ترکیبی از فولاد، آلومینیوم، استیل و چند ماده خام دیگر است. انواع مختلفی از ورق آهن در بازار موجود است که پرمصرفترین آنها عبارتند از:
- ورق گالوانیزه
- ورق اسیدشوی شده
- ورق رنگی
- ورق سیاه
- ورق قلع اندود شده
- ورق روغنی
انواع پلیت:
ورق روغنی:
این محصولات خاصیت کششی بالایی را دارا است و به روش نورد سرد و بدون استفاده از برش، تولید میگردد. در این روش شمش فولادی با استفاده از فشار، کاهش ضخامت پیدا میکند و عوامل دیگر دخیل نیستند. ضخامت استاندارد برای این محصول بین ۰٫۳۰ تا ۳ میلیمتر میباشد و عرض آنها نیز معمولاً ۱۰۰ تا ۱۲۵ سانتیمتر است. ورقهای روغنی بر اساس استاندارد تولید به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
ورقهای معمولی با استاندارد ST12
ورقهای نیمه کششی با استاندارد ST13
ورقهای فوق کششی با استاندارد ST14
از این نوع ورقها اغلب در صنایعی که آهن نیاز به فرم دهی دارد استفاده میشود؛ مانند صنایع تولید پروفیلهای مبلی، پروفیلهای ساختمانی، درب و پنجره، بدنه کابینت، قطعات صنعتی، قطعات خودرو و وسایل برقی خانگی واستفاده میگردد.
ورق گالوانیزه:
کاربرد زیاد ورق گالوانیزه باعث شده نام آن به گوشمان آشنا باشد. یکی از انواع ورق فولادی که تحت عملیات سطحی قرار گرفته و روی بهبود خواص اکسیداسیون و ضد خوردگی آن کار شده، ورق گالوانیزه میباشد. پوششدهی سطحی ورق با فلز روی، به تولید ورق گالوانیزه منجر میشود. ترکیب فولاد و روی در تماس با رطوبت و فرایند اکسید شدن، به اکسیداسیون روی منجر میشود. از بین رفتن روی در کنار آهن، ورق گالوانیزه را از خوردگی و سوراخ شدن حفظ میکند. گالوانیزه کردن ورق با دو روش اصطلاحاً گرم و سرد انجام میگردد. گالوانیزه نمودن گرم یا غوطه وری ورق در صنایع بیشتر مورد استفاده است و خواص بهتری دارد.
این محصول میتوانید در صنایع مختلف و متنوع از صنعت خودروسازی گرفته تا صنعت کشاورزی، ساخت تانکرها و مخازن، لولهسازی، کاغذسازی، رابیتسهای سقفی، تولید کانالهای کولر، ساخت انواع سقفها و… استفاده کنید.
ورق رنگی:
این ورقها نیز همان ورقهای گالوانیزه میباشند که در کورههای مخصوص، با روکش رنگی به ضخامت ۰٫۲ تا ۰٫۷ پوشیده اندود میشود. برای هر یک از رنگهای مورد استفاده در روند تولید این محصول، یک استاندارد بینالمللی به نام رال رنگ وجود دارد. سفید یخچالی، قهوهای سوخته، صورتی، آبی، بنفش، قرمز، و نارنجی از جمله رنگهایی هستند که این استاندارد در مورد آنها تعریف شدهاست. این محصولات در دو مدل طرح دار و صاف تولید میگردد که کاربردهای هر کدام متفاوت است. اما عموماً در ساخت انواع سوله، سقف و نمای داخلی و خارجی ساختمان استفاده میشود.
ورق قلع اندود:
دو روش برای تولید این دسته از محصولات وجود دارد که عبارت اند از:
۱)روش غوطه وری
۲)روش الکترولیت
در روش غوطه وری ابتدا ورقهایی که از جنس فولاد به عنوان فلز پایه انتخاب و وارد خطوط تولیدی میشود. حوضچههایی مخصوص شسشتو در مسیر حرکت ورق وجود دارد که یکی حاوی آب و دیگری دارای اسید است. به ترتیب ورق وارد حوضچه آب، اسید شویی و مجدداً وارد حوضچه آب میشود تا فرایند چربی زدایی و پاک سازی به صورت کامل انجام میشود. گام بعدی پوشش دهی سطح ورق میباشد برای این منطور هر دو سطح ورق به روش الکترولیتی اصطلاحاً قلع اندود میشود.
در مرحله بعدی حرارتهای وارد شده موجب گرم شدن پوشش شده و طی عملیاتی محصول به یکباره سرد میشود. گامهای آخر مربوط به بررسی و آنایز کیفیت محصول تولیدی، برش، بستهبندی و نهایتاً آمادهسازی برای ارسال به بازار محصولات فولادی است.
ورق سیاه:
این نوع ورق، برعکس ورق روغنی، با استفاده از روش نورد گرم تولید میگردد و مقدار کربن موجود در آلیاژ آن، عامل تعیینکننده میزان سختی آن است. ورقهای آهنی سیاه موجود در بازار به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- ورقهای نرم و انعطافپذیر با درجه سختی ST33
- ورقهای متعادل با درجه سختی ST37
- ورقهای سخت و بسیار مستحکم با درجه سختی ST52
از بین این ۳ مدل ورق سیاه، ورق سیاه با درجه سختی ST37 کاربرد بیشتری دارد. از ورقهای سیاه میتوان در صنایع مربوط به ساخت تجهیزات و سازهها مانند ساختمانسازی، خودروسازی، صنایع فلزی سنگین، کشاورزی و صنایعی از این دست استفاده کرد.
ورق اسیدشویی شده:
این محصولات پس از تولید با استفاده از اسید کلریدریک شسته میگردد تا از هرگونه ناخالصی و چربی خالص شود شوند. به همین خاطر سطح آنها نسبت به سایر ورقها صیقلیتر و براقتر میباشد. خاصیت ضد خوردگی و استحکام بالا این نوع ورقها، آنها را برای تولید رینگ، شاسی اتومبیل، لوله و پروفیل، لولههای انتقال نفت وگاز، کشتی و… بسیار مناسب ساخته میشود.