آهن آلات, ساختمان سازی

پروفیل چیست – کاربرد و انواع پروفیل در صنعت

پروفیل و کاربرد های آن (1)

پروفیل چیست؟ هر آنچیزی که باید راجع به پروفیل بدانید

پروفیل در لغت یعنی، ثابت بودن یک مقطع در طولی مشخص و معین می‌باشد. پروفیل به‌طور کلی در دو نوع صنعتی و ساختمانی استفاده می‌شود. از جمله کاربردهای اصلی پروفیل صنعتی می‌توان به استفاده آن در صنایع نظامی و خودرو سازی و… اشاره کرد. کاربرد پروفیل در ساختمان هم شامل مواردی مانند ساخت درب و پنجره، لوازم ورزشی، نرده راه پله، حفاظ تراس، پوشش سقف، نمای ساختمان، کرکره مغازه، ساخت پل و زیبایی سازی شهری می‌باشد.

به عنوان مثال پروفیل آلومینیومی، برای ساخت قاب پنجره‌ها استفاده می‌شود. به‌طور کلی در صنعت ساخت و ساز و در مبحث تخصصی تعریف پروفیل، دو نوع پروفیل باز و بسته وجود دارد. نوع دیگر پروفیل‌ها، یعنی پروفیل‌های بسته نیز، در تولید لوله، قوطی، پروفیل درب و پنجره، پروفیل پی وی سی و پروفیل‌های کرکره برقی استفاده می‌شود.

پروفیل باز در ابعاد و ضخامت‌های متنوعی تولید می‌شود و در صنایع ساختمان سازی به عنوان مصالح مصرفی برای ساخت نبشی، ناودانی، تسمه، تیرآهن، میلگرد، هاش و چهارپهلو کاربرد زیادی دارد.

پروفیل‌های باز، نوع دیگری نیز دارند، که به پروفیل‌های باز با سطح مقطع Z معروف هستند و در ساخت و سازهای بزرگ‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرند. از کاربردهای پروفیل‌های باز با سطح مقطع Z می‌توان به ساخت سقف سالن‌هایی بزرگی مانند سوله‌ها، سالن‌های ورزشی، انبارها و پارکینگ‌های عمومی اشاره کرد.

  • پروفیل‌هایی با مقاطع Z شکل در ساخت سقف سوله‌ها کاربرد دارند.
  • بخش عمده ای از پروفیل در ساخت درب و پنجره آهنی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • پروفیل همچنین در ساخت لوازم پزشکی چون تخت‌های بیمارستانی، اسباب حمل بیمار و وسایل آزمایشگاهی استفاده می‌شود.
  • نمونه‌هایی از پروفیل با اشکال مربع و مستطیل که ابعادی کوچک‌تری دارند، برای نرده‌های فلزی درب و پنجره‌های منازل، حفاظ کنار پله‌ها، حفاظ نرده ای برای دیوارهای کارخانه و زمین‌های خصوصی، نرده پیاده‌روها و خیابان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • مدل‌های قوطی ستونی مربع و مستطیل شکل که دارای ابعاد بزرگ‌تر هستند نیز در موارد متنوعی استفاده می‌شوند.

انواع پروفیل

پروفیل گالوانیزه:

این مدل ایمنی بالایی نسبت به دیگر پروفیل‌ها دارد. ورق‌های گالوانیزه به دلیل وجود مواد اولیه ای که در آن می‌باشد در برابر خوردگی مقاوم هستند. بنابر این، پروفیل‌های گالوانیزه در شمال کشورمان کاربردهای زیادی دارد. این نوع در ساخت پنجره‌های دوجداره یا UPVC نقش اصلی را ایفا می‌کند. از فواید این مدل در پنجره‌ها این است که جلوی هرز شدن پیچ‌های اتصال و دستگیره پنجره را می‌گیرد. این پروفیل‌ها به علت مقاومت بالا برای پنجره و سازه‌هایی که در ارتفاع بالا قرار دارند نیز بسیار مناسب است.

برای مثال در پنجره‌های پنت‌هاوس‌ها کاربرد دارند. حتی در طبقه‌های پایین یک برج به علت سنگینی و حجم زیاد سازه‌های طبقه بالای آن فشار زیادی روی واحد است که پروفیل‌های گالوانیزه برای این پنجره‌ها مناسب هستند. در این مدل معمولاً ضخامت یک میلی‌متر می‌باشد. در مواردی ضخامت دو میلی‌متری هم موجود است. اما در کل ورق گالوانیزه گزینه مناسبی برای پنجره‌های عایق گرما و صدا است.

کاربرد پروفیل گالوانیزه:

  • تولید انواع سینی کابل در محیط‌های خانگی و صنعتی
  • محافظت در برابر قطعات ارزشمند ساختمان
  • چارچوب بندی در و پنجره‌ها
  • تولید انواع لوله‌های فلزی

پروفیل کامپوزیتی:

این نوع از پروفیل‌ها از مواد ترکیبی ساخته شده‌است. پروفیل کامپوزیتی در برابر خوردگی مقامت دارد. به همین دلیل از شهرهای شمال غربی تا جنوب شرقی ایران به کار برده می‌شود. این نوع نسبت به انواع دیگر پروفایل عمر طولانی‌تری دارد. همچنین در مدل کامپوزیتی ایمنی در برابر ارتعاشات به خصوص زلزله را مشاهده می‌کنیم.

به همین دلیل در مناطق زلزله‌خیز سعی می‌کنند که از این نوع پروفیل استفاده کنند. نکته خوب دیگر پروفیل کامپوزیتی، سبک بودن آن است. دیگر کاربرد بالای این کامپوزیت می‌توان به مقاومت بالا در برابر رطوبت اشاره کرد. آب می‌تواند سازه‌ها را بد شکل کند و زیبایی و مقاومت آن را از بین ببرد. به همین دلیل از پروفیل کامپوزیتی استفاده می‌شود.

پروفیل‌ها علاوه برداشتن مواد اولیه متفاوت، اشکال مختلفی نیز دارند. پروفیل‌ها از نظر شکل به دسته کلی باز و بسته تقسیم می‌گردند. در ادامه مقاله هر کدام از این دسته‌ها را به‌طور جداگانه توضیح و می‌دهیم.

پروفیل آلومینیومی:


آلومینیوم یکی از فلزات کاربردی در صنعت می‌باشد. از این فلز در صنایع مختلف از جمله ساختمان سازی و خودرو و … استفاده می‌گردد. از انواع پروفیل‌ها می‌توان به پروفیل آلومینیوم اشاره کرد. این پروفیل درمقطع‌های متغیر و همچنین سطح و وزن معین در بازار عرضه می‌شوند.

با توجه به اینکه پروفیل آلومنیوم کاربرد زیادی دارد و نقش پررنگی در صنایع دارد و در سه مدل ساده، ترمال سبک و چوبی آلومنیومی ساخته می‌شوند و در ساخت پنجره به کار برده می‌شود. هر کدام از این انواع پروفیل آلومینیوم کاربرد مختص خود را دارند که در ادامه هر یک را به‌طور مختصر توضیح می‌دهیم.

  • ساده: در ساخت پنجره جهت عایق ساختن در برابر دما، هوا و حرارت استفاده می‌شود.
  • ترمال سبک: این مدل یک عایق حرارتی مطلوب می‌باشد و تحمل دمای خیلی بالایی را دارد.
  • چوبی آلومنیومی: فی الواقع ترکیبی از چوب و آلومنیوم می‌باشد. به این شکل که در لایه داخلی از چوب استفاده می‌شود و لایه بیرونی آلومنیوم دارد.

کاربرد پروفیل آلومینیومی:

  1. ساخت قوطی کنسرو، بسته‌بندی نیمه مقاوم غذا
  2. صنعت‌های پزشکی و داروسازی
  3. صنعت برق
  4. ساخت ماشین آلات و تجهیزات
  5. ساخت لوازم مقاوم

پروفیل استیل:

استیل از انواع فلزاتی است که از آهن و کربن تشکیل شده البته مقدار کربن در آن بسیار کم است. استیل در گروه فلزاتی است که ضدزنگ است و کاربرد زیادی در صنایع دارد. پروفیل استیل فی الواقع از انواع پروفیل‌هایی است که از فولاد ضدزنگ یا استنلس ساخته و تولید می‌گردد. از این پروفیل با توجه به فواید زیادی که دارد در ساخت و سازها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پروفیل استیل علاوه بر ظاهر زیبایی که دارد جنبه کاربرد دکوراتیو نیز دارد. جنس پروفیل استیل از آلیاژ استیل می‌باشد که به اشکالِ کشیده، نورد یا فشار داده شده از یک سطح مقطع ثابت موجود می‌باشد.

کاربرد های پروفیل استیل:

  • دکوراسیون خارجی و داخلی
  • صنعت ساختمان
  • ساخت اسکلت‌های فلزی
  • صنعتخودرو سازی

پروفیل مبلی:

پروفیل مبلی از محصولات فلزی است که در تولید آن از ورق‌های فولادی سرد با ضخامت مشخص استفاده می‌گردد. پروفیل مبلی در بازار محبوبیت زیادی دارد و تنوع و کاربرد آن نیز بسیار زیاد است و با توجه به ضخامت پایین، شکل‌پذیری خوبی دارد.

با توجه به اینکه پروفیل مبلی به وسیله نورد سرد شکل داده می‌شود تمام سطوح مقطع آن یکسان می‌باشد. این نوع پروفیل در اشکال مختلفی همچون، مستطیل، دایره، مربع و… تولید می‌شود و علاوه بر اینکه دارای شکل هندسی می‌باشد، در مقاطع باز و بسته نیز موجود است.

کاربرد پروفیل مبلی:

  • صنعت مبلمان (خانگی و اداری)
  • ساخت مبلمان‌های شهری
  • صنعت خودرو سازی
  • ساخت فرفورژه
  • صنعت تولید دوچرخه سازی
  • ساخت تجهیزات صنایع هوایی
  • ساخت تابلوهای تبلیغاتی

قوطی نوع بسته:

این نوع پروفیل به شکلی است که سطع مقطع آن از نظر هندسی بسته می‌باشد. این نوع پروفیل کاربردهای زیادی در سازه‌های متعدد دارد بسیار محبوب می‌باشد. این مدل بیشتر برای پنجره‌ها و درب استفاده می‌شود. همچنین برای ساخت کرکره‌های برقی از پروفیل بسته استفاده می‌کنند. قوطی دارای سطح مقطع HSS از همین نوع بسته می‌باشد.

قوطی نوع باز:

پروفیل‌های باز دسته ای از پروفیل‌ها هستند که در ضخامت و اندازه‌های مختلف تولید می‌شوند. از جمله این پروفیل‌ها می‌توان به تیرآهن، نبشی، فرانسوی، پروفیل آبرو، پروفیل Z، ناودانی و … اشاره کرد. از پروفیل‌های باز در ساخت و سازهایی مثل: ساخت لوله، سالن‌های ورزشی و سوله، کشتی سازی، ایستگاه سوخت و … استفاده می‌گردد. این دسته از پروفیل‌ها با توجه به وزن سبک، استحکام بالا و قابلیت نصب آسان بسیار محبوب می‌باشند و در اکثر صنایع نیز کاربرد دارند. علاوه بر اینها قیمت مناسبی دارند و مقرون به صرفه هستند در نتیجه آنها از عوامل مهم در تولید و انتخاب آنها در ساخت و تولید است. از جمله پروفیل‌های باز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نبشی
  • چهار پهلو
  • ناودانی
  • Z شکل
  • سپری
  • پروفیل U
  • HAT

پروفیل با مقطع HSS:

این مدل پروفیل بسیار کابرد دارد. پروفیل با مقطع HSS به روش نورد سرد تولید می‌گردد. این پروفیل در ساخت انواع خانه‌های مسکونی استادیوم‌ها، فروشگاه‌ها، پل‌ها کاربرد دارد. به علت مدل ساخت پروفیل HSS، موقع کار کردن بسیار ابتکار عمل بالایی به کارگرها و مهندسان یک پروژه می‌دهد.

این پروفایل به دلیل مقاومت زیادی که دارد، بسیار مورد قبول مهندسان عمران و معمارها قرار گرفته‌است. همچنین توخالی بودن این پروفیل سبب سبکی و افزایش ایمنی سازه می‌شود. به دلیل خالی بودن داخل این مدل، می‌توان برای افزایش مقاومت آن در آن بتن ریخت. خالی بودن داخل این فلز دلیل ایمن بودن آن در برابر زلزله و آتش‌سوزی است. همچنین به تهویه هوا کمک شایانی می‌کند.

سخن آخر:

در این مطلب تلاش کردیم تا به شکل کلی توضیح دهیم که پروفیل چیست و انواع پروفیل و کاربردشان را نیز مورد بررسی قرار دهیم، اما چنانچه به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید می‌توانید با متخصصان ما تماس حاصل فرمایید یا سوالات خود را از طریق وب سایت مطرح کنید.

Back to list